JP: "Ender den lille troldmand som offer for den argentinske forbandelse?"

17.06.2019

Lionel Messi har netop afsluttet en strålende individuel sæson i FC Barcelona, men gennem flere årtier har præstationerne for catalonierne stået i stærk kontrast til oplevelserne med landsholdet. Den lille troldmand mangler fortsat at vinde et betydende trofæ med moderlandet og igen i år har intern uro og en vakkelvorn defensiv fyldt en masse op til slutrunden. Det oplagte spørgsmål er derfor: Bliver Messi igen offer for den argentinske forbandelse eller lykkedes det ham endelig at træde ud af Diego Maradonas skygge i nationaldragten?

(Produceret til Jyllands-Posten søndag d. 16. juni 2019 - dette er blot et uddrag).

Landsholdskarrieren har været sat i bero et par gange, men denne sommer er Lionel Messi atter at finde i den blå/hvide dragt, når Copa America løber af stablen i Brasilien i juni og juli måned. Og igen i år, er det med et altoverskyggende mål: at vinde et gældende trofæ med sine landsmænd. For historien er fortsat den, at Lionel Messi og Argentina, trods flere finaleoptrædener den senere år, senest ved 100-års udgaven af Copa Ameria for tre år siden, stadig er uden et større og betydende trofæ siden sejren over Mexico i 1993, da de amerikanske mesterskaber fandt sted i Ecuador.

Denne sommer har den fodboldgale nation altså atter muligheden, når Brasilien huser årets udgave af Copa America. Sommerens slutrunde kan dog blive Lionel Messis, der fylder 32 senere på måneden, sidste skud i bøssen i de endnu uforløste bestræbelser på at bringe hæder og lykke, og ikke mindst et trofæ, med hjem til Sydamerikas sydligste breddegrader.

Troldmanden kommer fra en fænomenal individuel sæson i FC Barcelona, hvor han med sine 36 mål og 15 oplæg var involveret i en scoring hvert 53. minut han var på banen i den spanske liga, ligesom tallene ikke afveg det store i Champions League, hvor han endte som suveræn topscorer med sine 12 fuldtræffere.

De senere års farvel til Andres Iniesta og Xavi på Barcelona-midtbanen, har givet Lionel Messi et markant øget ansvar hos catalonierne, og denne rolle er i den grad sammenlignelig, med den han har på det argentinske landshold. Presset har dog lejlighedsvis lænet sig op af det umenneskelige, mener fodboldkommentator Niels Christian Frederiksen, der både har boet i Argentina og skrevet speciale om det fodboldtossede land.

- Presset er langt større på Messi på landsholdet end det er, når han spiller for Barcelona. Og det har han endnu ikke kunne bære. Så stærk er han heller ikke. På en eller anden måde splitter han det argentinske folk, siger han, og fortsætter.

- Messi er jo som sådan ikke argentiner. Han tog til Spanien som 13-årig og har aldrig spillet klubfodbold i Argentina. Det argentinske folk har svært ved at identificere sig med Messi på samme måde som med Diego Maradona, der blev født på en losseplads i Lanús lige uden for Buenos Aires, og nåede at optræde for tre klubber i hjemlandet i løbet af sin aktive karriere.- Messi bærer dog Barcelona på en ny og anden måde end tidligere. Og der vinder han titler i massevis, så hvorfor skulle det ikke også kunne lade sig gøre på landsholdet, spørger man sig selv om i Argentina. Man han nærmer sig en alder, hvor det efterhånden er sidste udkald, siger Niels Christian Frederiksen.

Kategorier
phoneenvelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram