Astralis dræber for millioner med en tømt rygsæk og god søvn om natten

03.11.2018

Produceret til Politiken søndag d. 4. november 2018 (dette er blot et uddrag)

Royal Arena i København danner i dag rammen for BLAST Pro Series. En turnering, hvor hold fra hele verden dyster i computerspillet Counter Strike. Favoritterne er danske Astralis.

Deres motto er ”mod stjernerne” – og det er præcis den vej Astralis har bevæget sig det seneste år. Al modstand er blevet ”flashet”til side og med sejren ved den seneste Major i september måned cementerede holdet sin position som verdens ubestridt bedste Counter Strike-hold.

Vejen dertil har dog ikke været uden udfordringer, men nytænkende tiltag på det fysiske og mentale plan har givet dem en overhånd i forhold til konkurrenterne. I weekenden dyster de atter mod resten af verdenseliten – og denne gang bliver det på hjemmebane foran tusindvis af ellevilde fans.

Tonerne fra musikeren Bon Iver har nemlig dårligt lagt sig før Royal Arena for andet år i træk blænder op for BLAST Pro Series, hvor seks af verdens absolut bedste Counter Strike-mandskaber slås om en samlet præmiesum på 250.000 dollars – lidt over 1,6 millioner danske kroner.

Fra tomme pizzabakker til propfyldte arenaer

Hvad er det så de er bedst til i verdenen, de danske drenge fra Astralis? Counter Strike, eller CS:GO, som det omtales til daglig, er et skydespil, hvor to hold bestående af fem spillere, skal forsøge at eliminere modstanderholdet i hver runde. En kamp består af 30 runder, og det hold der først når 16 runder, tager altså sejren på den pågældende bane. Spillet kræver stor taktisk og teknisk forståelse og en fejl er oftest forbundet med en hurtig, virtuel død.

Computerspillets første udgivelse så dagens lys i 1999, mens CS:GO-versionen blot er seks år gammel – og med afstand den mest populære, med op imod en million aktive spillere om dagen på verdensplan.

Sidste års begivenheder i Royal Arena blev tv-transmitteret på 15 kanaler til 80 lande, ligesom DR3 oplevede deres højeste seertal på kanalen nogensinde, da godt 100.000 sad klistret til skærmen, mens Astralis kæmpede, og tabte, mod brasilianske SK Gaming i finalen.

I sidste måned blev BLAST Pro Series afviklet i Istanbul, Tyrkiet og her så mere end 2,5 millioner unikke seere med i løbet af weekenden,turneringen blev vist på tv i mere end 100 landeligesom arrangørernes og holdenes opslag på diverse sociale medier fik mere end 100 millioner såkaldte impressions. Tal, der i den grad er konkurrencedygtige med selv de største brands eller klubber i mere anerkendte sportsgrene.

Trods den markante fremgang i både ind- og udland er det nemlig fortsat til debat hvorvidt computerspil og gaming kan kaldes eller behandles som en sportsgren på lige fod med eksempelvis fodbold eller håndbold. Sundhedsfaglige eksperter stiller spørgsmålstegn ved den manglende fysiske aktivitet, mens kritiske røster hos det almene folk formentlig skyldes en uvished om spillernes hverdag samt deres reelle fysiske- og psykiske forfatning.

Der er således umådeligt langt fra illusionen om, at computerspil på dette niveau foregår i mors og fars kælder, i et lokale uden ilt og en masse tomme pizzabakker i hjørnet, og til den virkelighed, som Astralis-drengene udlever i disse år.

I præmiepenge alene har Astralis skrabet 27 millioner sammen i de 54 turneringer, de har deltaget i siden stiftelsen tilbage i januar 2016, og på spillersættet er bilgiganten Audi blandt de navne der pryder sponsorbilledet, ligesom det ikke er utænkeligt at diverse merchandiseprodukter allerede i år kan blive en udfordrer til Messis eller Ronaldos trøje under juletræet.

Artiklen kan læses i sin fylde længe på Politikens hjemmeside:
https://politiken.dk/sport/art6814705/Astralis-dræber-for-millioner-med-en-tømt-rygsæk-og-god-søvn-om-natten

Kategorier
phoneenvelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram