Farvel til kød og sukker: Kan fodboldspillere spise sig til succes?

22.10.2018

Produceret til Politiken søndag d. 21. oktober 2018 (dette er blot et uddrag)

Der er travlt i køkkenet hos familien Lössl i den engelske by Huddersfield. Det er dog ikke røgen fra en glohed pande eller duften af et grillet stykke oksekød, der præger det sanselige billede omkring spisebordet. Her bliver der i stedet hakket grøntsager i massevis, ligesom alle dagens måltider suppleres med diverse plantebaserede produkter.

Den danske landsholdsreserve valgte nemlig at hellige sig den veganske kost for få år tilbage i bestræbelserne på at få det maksimale ud af sin krop og finde de små ekstra procenter i et uhyre konkurrencepræget miljø, som den internationale fodboldverden i sandhed tilhører.

»Kosten er sindssygt vigtigt for os eliteudøvere, så jeg ser det som en nødvendighed, at du sætter dig ordentlig ind i tingene, hvis du vil nærme dig toppen«, siger den 29-årige Premier League-målmand, der også er reserve for Kasper Schmeichel på det danske landshold.

Jonas Lössl er langt fra den eneste idrætsmand, der har fået øjnene op for kostens betydning i jagten på sportslig succes.

Gennem de seneste år er stadig flere atleter gået veganervejen for at optimere deres præstationer. Den efterhånden lange liste tæller blandt andre tennissøstrene Serena og Venus Williams, den firedobbelte Formel 1-verdensmester Lewis Hamilton, én af de førende MMA-kæmpere i verdenen, Nate Diaz, og bodybuilderen Barny du Plessis, der løb med titlen som Mr. Universe tilbage i 2014.

Og nu har den veganske kost altså også fået tag i fodboldens verden. Forud for VM-slutrunden i Rusland sløjfede Lionel Messi alt kød i sin diæt, så den nu primært består af grøntsager og frugt, ligesom Manchester Citys manager Pep Guardiola har rost Sergio Agüero for sin fysiske fremtoning i starten af denne sæson.

Den vævre argentinske angriber har gennem størstedelen af sin karriere døjet med flere længerevarende muskelskader per sæson, men i år står han skarpere end nogensinde efter en radikal kostomlægning. Efter Citys 6-1 sejr over Huddersfield i Premier Leagues anden spillerunde udtalte Guardiola til Sky Sports, at han aldrig har set Agüero i sådan en fysisk form i sin tid i klubben.

Jonas Lössl var i ovenstående kamp henvist til en plads på bænken hos gæsterne, der i stedet havde Ben Hamer mellem stængerne i hele opgøret. Koldinggenseren spillede ellers samtlige minutter i fjor for nyoprykkede Huddersfield og målmanden, der forlod FC Midtjylland og drog udenlands i sommeren 2014, kender altså alt til Agüeros beslutning om at omlægge sin kost.

»Jeg har altid været nysgerrig og imødekommende over for selvtræning eller nye måder at optimere mine præstationer på. Jeg fik i samarbejde med en kostvejleder foretaget en personlig DNA-scanning, som gik ind og fortalte mig hvilke ting der var godt og skidt for min krop«, siger Jonas Lössl:

»Man kan læse sig til rigtig mange ting på nettet, men man skal virkelig være kildekritisk over for, hvad man tager med sig. Scanningen var en helt unik mulighed, og den viste mig blandt andet at kød- og mejeriprodukter nedsatte min evne til at restituere betragteligt, så den slags ting har jeg helt skåret fra i min kost«.

I Huddersfield har Jonas Lössl nået et spille- og lønmæssigt niveau så udebanekampe eksempelvis inkluderer en privat kok, hvilket gør det muligt for ham, at få lige akkurat den kost, han efterspørger.

»Det gør det nemmere i forhold til at leve på den måde, som jeg gør. Eksempelvis elsker jeg mine havregryn om morgenen. Her har vores kok sørget for et lækkert alternativ med sojamælk, så jeg kan holde mig fra almindelig mælk og andre mejeriprodukter før en kamp«, siger målmanden.

Artiklen kan læses i sin hele form på Politikens hjemmeside:

https://politiken.dk/sport/fodbold/art6782403/Kan-fodboldspillere-spise-sig-til-succes

Kategorier
phoneenvelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram