Farvel, Jardim: Monacos mesterhold blev atter flået itu

13.10.2018

Tidligere på ugen fik Leonardo Jardim sparket i AS Monaco efter en miserabel sæsonstart, hvor monegaskerne aktuelt er tredjesidst i den franske Ligue 1. Jardims arbejdsvilkår ændrede sig dog drastisk i hans seneste halvandet år i klubben efter semifinalekampene mod Juventus i Champions League i foråret 2017.

De turbulente 00'ere

Året er 2000. Monaco har anført af spillere som Fabien Barthez, Willy Sagnol, Ludovic Giuly og den målfarlige duo Marco Simone og David Trezeguet, lige vundet klubbens syvende mesterskab med en fin margin ned til Paris Saint-Germain.

Fire år senere tager den nuværende franske verdensmester Didier Deschamps monegaskerne i klubbens til dato største finale, som man dog taber klart til José Mourinhos veloplagte Porto-mandskab, og drømmen om "pokalen med de store ører" glippede dermed den onsdag aften i Gelsenkirchen.

De succesrige år i starten af nullerne blev dog langt fra begyndelsen på en epoke for monegaskerne i nationalt- og internationalt regi. Klubben oplevede i årene efter Didier Deschamps flere dramatiske lavpunkter - kulminerende med nedrykningen til Ligue 2 i 2011 grundet økonomiske uoverensstemmelser med det franske fodboldforbund.

Den økonomiske rodebutik førte samtidig til en udskiftning på de administrative pladser, da Michel Pastor, en lokal og succesfuld forretningsmand inden for billede- og kunstbranchen, afløste Pierre Svara som klubpræsident hos de rød- og hvidblusede i 2004. Pastor fik til opgave at holde på klubbens unge og talentfulde spillere som det primære, men i løbet af få år havde spillere som Eric Abidal, en 24-årig Rafael Marquez, Emmanuel Adebayor og Patrice Evra alle forladt den synkende skude i fyrstedømmet.

Fire år efter sin ansættelse, en periode, der talte hele seks forskellige cheftrænere, opsagde Michel Pastor sin stilling i Monaco i foråret 2008, og tre år efter fik klubben en massiv økonomisk indsprøjtning i form af den russiske milliardær, Dmitry Rybolovlev.

Russeren sigtede efter at få AS Monaco tilbage på fode, og klubben skulle igen anerkendes for at udvikle nogle af landets største talenter, som man købte ukendte og billige og solgte med stor profit på et senere tidspunkt. De ambitioner skulle vise sig at blive indfriet ganske pænt.

Én italiener, én portugiser og...Thierry Henry!

Claudio Ranieri var for få år siden på alles læber, da den karismatiske italiener sammen med Leicester snød alle de engelske mastodonter for Premier League-titlen i 2016. Et par år forinden leverede han dog også noget af et svendestykke i det franske, da han først bragte Monaco tilbage til landets bedste række og året efter kæmpede med til det sidste, da PSG dog endte med at rende med guldet i Ligue 1 i 2014.

Ranieris defensive stil, med en dertilhørende stram organisation, vandt dog aldrig for alvor indpas hos klubbens fans på lægterne af Stade Louis II eller hos den sportslige ledelse og trods flotte sportslige resultater, gik parterne hver til sit efter blot to års samarbejde i sommeren 2014.

Med ansættelsen af Leonardo Jardim få uger efter blev Monacos tandløse offensiv transformeret til et af de mest underholdene og seværdige kontrahold i nyere tid. Med kun 63 scoringer i Ranieris sidste sæson, hele 21 mål færre end mestrene fra PSG, samt en topscorer i form af Emmanuel Riviere og hans ti ligamål, skulle der heller ikke meget til, for at få graderne til at stige i fyrstedømmet.

Leonardo Jardim skulle dog bruge to sæsoner samt en del ændringer i truppen, før fodboldeuropa for alvor fik øjnene op for hans spændende projekt. I første sæson blev Bernardo Silva og Tiemoué Bakayoko købt ind, året efter var det Fabinho og Thomas Lemar der kom til og forud for sæsonen 2016/17 forstærkede Monaco sig med Djibril Sidibé og Benjamin Mendy hos ligarivalerne fra henholdsvis Lille og Marseille.

Med truppen og spillekonceptet på plads var Jardim og co. klar til at byde Paris op til dans, og efter fire mesterskaber på stribe for hovedstadsklubben, måtte de se sig overhalet indenom af monegaskerne i 2017, der nettede hele 107 gange i Ligue 1 fordelt på hele seks spillere med mere end seks fuldtræffere.

Mesterskabet var klubbens første i 17 år, men de fleste ser nok tilbage på franskmændenes kampagne i Champions League, hvor de nåede hele vejen til semifinalen efter meriterende sejre over Manchester City og Dortmund, inden "Den Gamle Dame" fra Torino blev for stor en mundfuld for det talentfulde mandskab.

Succesen på banen viste sig dog at blive et hårdt slag for klubbens ambitioner om at holde på de bærende kræfter og i løbet af to sommervinduer så Monaco profiler som Kylian Mbappé, Bernardo Silva, Benjamin Mendy, Thomas Lemar, Fabinho, Tiemoué Bakayoko og João Moutinho forlade fyrstedømmet til fordel for andre arbejdsgivere.

I kølvandet på de mange afgange fulgte en række enorme transferindtægter, men afløsere som Stevan Jovetic, Nacer Chadli, Diego Benaglio og Youri Tielemans har langt fra kunne løfte den tunge arv og Monaco og dets nye trænerteam står derfor over for noget af en udfordring i den resterende del af sæsonen samt i årene der følger. I bestræbelserne på at genrejse sig, har klubben rettet blikket mod en gammel kending...

Lørdag formiddag annoncerede monegaskerne nemlig, at Thierry Henry, der optrådte for klubben som aktiv fra 1994 til 1999, bliver Leonardo Jardims afløser på en kontrakt frem til sommeren 2021. Jobbet i Monaco er angrebslegendes første som cheftræner efter han senest var assistent for Roberto Martínez på det belgiske landshold.

Henrys første opgave som Monaco-træner bliver ude mod Strasbourg lørdag d. 20. oktober.

Kategorier
phoneenvelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram