Advarsel til PL-klubberne: Hold jer fra hollandsk topscorer

08.10.2018

Ruud van Nistelrooy, Dirk Kuyt og Luis Suarez formåede alle at tage springet fra Æresdivisionen til Premier League, men ser man på tallene bør de engelske klubber holde sig fra at sprænge banke for at sikre sig topscoreren fra den bedste hollandske række.

Den hollandske Æresdivision har længe haft et ry for at udvikle unge, talentfulde spillere til stjerner, der er klar til at tage skridtet videre i en ofte tidlig alder.

Siden årtusindeskiftet er 16 forskellige spillere endt øverst på topscorerlisten i Holland og ud af disse er ni af dem blevet solgt videre til en klub i Premier League.

Listen tæller legender som Ruud van Nistelrooy, Dirk Kuyt og Luis Suarez, mens navne som Mateja Kezman, Afonso Alves, Memphis Depay og Vincent Janssen formentlig ikke har gjort samme indtryk som førnævnte hos den garvede Premier League-seer.

Denne sommer hentede Brighton iranske Alizera Jahanbakhsh fra AZ Alkmaar efter han sæsonen forinden havde banket 21 kasser ind for de rødblusede, der sluttede på en flot tredjeplads i tabellen.

Den iranske angriber, der under sommerens VM-slutrunde oplevede 172 målløse minutter samt blot kom til afslutning to gange undervejs, har ligeledes haft en svær sæsonstart for holdet fra den engelske sydkyst, hvor de første syv kampe kun har resulteret i én afslutning inden for rammen på i alt syv forsøg.

Det er dog stadig ”early days” som man siger i England, og det er endnu for tidligt at fælde en dommedagsprofeti over Alizera Jahanbakhsh og hans debutsæson for Brighton. Men kaster man et blik på de tidligere topscorere fra Æresdivision i det engelske, bør man ikke have for høje forventninger til iraneren.

Se bare denne liste:

Ruud van Nistelrooy (topscorer i 1999 og 2000 - købt for 29 millioner euro):

Hollænderen blev hentet til Manchester United i sommeren 2001 – et år senere end planlagt, da englændernes lægestab stillede spørgsmålstegn ved angriberens fysik. I sæsonens 1999/00 satte han flere rekorder i Æresdivision med vanvittige 29 mål i blot 23 kampe og et mål per 68. minut han var på banen.

I sine fem sæsoner i Manchester United blev det til 95 ligamål i 150 kampe og et mål per 128. minut samt et mesterskab og topscorertitlen i 2003.

Mateja Kezman (topscorer i 2001, 2003 og 2004 - købt for 7,5 millioner euro):

Den temperamentsfulde serber nåede aldrig at blive én af favoritterne på Stamford Bridge efter skiftet fra PSV Eindhoven i 2004.

Han måtte vente 13 kampe på sin første ligascoring i den blå trøje og debutsæsonen blev den eneste for Kezman inden han blev skudt videre til Atletico Madrid sommeren efter. Sølle fire mål i 25 ligakampe blev det til for serberen i Premier League og et mål per 185. minut.

Dirk Kuyt (topscorer i 2005 - købt for 18 millioner euro):

Efter at have banket 29 mål ind for Feyenoord i sæsonen 2004/05 , blev Dirk Kuyt hentet til Liverpool sæsonen efter for godt 18 millioner pund.

Hollænderen nåede seks sæsoner på Anfield med 51 ligamål i 208 kampe til følge. Tallene giver et mål per 310. minut på banen, men fans af Liverpool og Premier League generelt vil vide, at angriberen bidrog med meget mere end sine scoringer og han var en uhyre populær skikkelse hos The Reds.

Afonso Alves (topscorer i 2007 - købt for 17 millioner euro):

Brasilianeren blev i vinteren 2008 hentet til Middlesbrough for klubbens hidtil største beløb på godt 20 millioner pund efter en tid i Æresdivisionen, der havde budt på imponerende 45 mål i blot 39 ligakampe.

Tallene var dog noget anderledes i det engelske, hvor Afonso Alves først scorede efter tre måneder i klubben og han blev skippet videre til Al Sadd i Qatar halvandet år efter sin ankomst.

Afonso Alves noterede sig for 10 scoringer i 42 ligakampe for Middlesbrough og et mål hvert 282. minut på banen.

Luis Suarez (topscorer i 2010 - købt for 27 millioner euro):

Den nuværende Barcelona-spids havde en gylden tid i Premier League, hvor han nåede at optræde for Liverpool fra 2011 til 2014.

Sæsonen forinden havde han banket hele 35 ligamål ind for Ajax og ført traditionsklubben til endnu et mesterskab. I Premier League blev det til 69 scoringer i 110 kampe og et mål hvert 139. minut på banen for uruguayaneren, der også kun skulle bruge 16 minutter af sin debut, før han havde nettet i den bedste engelske række.

Wilfried Bony (topscorer i 2013 - købt for 16 millioner euro):

Hentet til Swansea fra Vitesse af selveste Michael Laudrup i sommeren 2013, efter han havde scoret 31 ligamål i 30 kampe i Holland sæsonen forinden.

Ivorianeren scorede både i sin europæiske- og ligadebut for waliserne og scorede i alt 17 ligamål i debutsæsonen i Premier League.

Langsomt fadede karrieren i det engelske dog ud og med skiftet til Manchester City blev Wilfried Bonys spilleminutter på det kraftigste reduceret.

Angriberen nåede i alt at score 36 gange i Premier League i 115 optrædener – hvilket svarer til et mål hvert 186. minut.

Memphis Depay (topscorer i 2015 - købt for 34 millioner euro):

Manchester United løb med den 21-årige hollænders signatur i sommeren 2015 efter en VM-optræden i 2014 og 22 ligamål for PSV Eindhoven.

Der var pres på den unge offensivspiller fra start af, da United tidligere havde hentet navne som Jaap Stam, Ji-Sung Park og Ruud van Nistelrooy fra den hollandske storklub, men det formåede Memphis Depay aldrig at leve op til.

Herhjemme husker vi nok bedst hans optræden i Europa League mod FC Midtjylland, hvor André Rømer blev tørret godt og grundigt, men i Premier League blegnede hans præstationer fuldstændig med sølle to mål i 33 kampe og en scoring hvert 748. minut.

Vincent Janssen (topscorer i 2016 - købt for 23 millioner euro):

Hollænderen gjorde kometkarriere i hjemlandet, da han efter blot én sæson i Æresdivision blev solgt til Tottenham i 2016 for betragtelige 23 millioner pund.

Janssen står kun noteret for 34 kampe i den bedste hollandske række, men i disse fik han netmaskerne til at blafre imponerende 27 gange. 20 af scoringer faldt i den sidste halvdel af sæsonen, hvilket han var den første spiller til at præstere i 52 år, ligesom han blev den yngste spiller til at score mere end 25 mål i Æresdivision siden selveste Ronaldo i 1995.

I London har det dog været småt med succesoplevelserne for angriberen, da han i 28 Premier League-kampe kun er kommet på tavlen to gange – og blot har scoret i hvert 415. minut på banen.

Dansker var tæt på i 2017

Forrige år var Newcastle tæt på at forhandle sig frem til en aftale med Feyenoord om den danske landsholdsangriber Nicolai Jørgensen, der i sæsonen 2016/17 noterede sig for 21 ligascoringer og endte øverst på topscorerlisten i Holland.

Danskeren har efterfølgende udtalt, at han i ugerne efter den glippede handel ærgrede sig over den missede mulighed for at optræde i Premier League, men set i bagklogskabens lys var det måske meget heldigt for hans videre karriereforløb…

(Priser er taget fra Transfermarkt.com)

Kategorier
phoneenvelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram