Mentaltræner reddede Brønshøj fra deres forsømte forår

14.09.2018

I slutningen af april balancerede traditionsklubben Brønshøj på randen af en mindre fiasko. I sæsonen forud for ”Hvepsenes” hundredeårs jubilæum var klubben i overhængene fare for at rykke ud af divisionsfodbolden for første gang i 73 år, og en trup der lovede af mere, havde svært ved at optræde som en enhed og levere de forventede resultater.

Katastrofen og det forsømte forår blev dog afværget da Brønshøj hentede 18 ud af 24 mulige point i sæsonens sidste kampe og sluttede over stregen i nedrykningsspillet i 2. division. Udfaldet kunne dog meget vel være et helt andet.

Efter flere møder med den resterende del af ledelsen, direktionen og trænerteamet tog administrerende direktør Dennis Kjeldsen i midten af forårssæsonen dog en beslutning. Klubben havde brug for hjælp. Udefra.

Valget faldt på 49-årige Kim Boye. Den nuværende mentalcoach havde selv slået sine folder i dansk elitefodbold i slutningen af 80’erne og starten af 90’erne, inden flere knæskader fik ham til at sadle om og fokusere på arbejdet med den mentale genoprejsning af udsatte unge.

Drengedrømmen brast

Kim Boye oplevede selv en hård og barsk opvækst med en mor som prostitueret og en søskendeflok med hang til både alkohol og stoffer. Én af få lyspunkter i den ellers mørke hverdag var fodbolden, og op gennem ynglingeårene tiltrak han sig opmærksomhed for sine præstationer i AB-trøjen og kom sidenhen på kontrakt i Brøndby, hvor cheftræneren på daværende tidspunkt var selveste Morten Olsen.

Karrieren nåede dog aldrig for alvor at tage fart før en voldsom tackling smadrede hans ene knæ i starten af 1990. Tilbage stod en håbefuld ung knægt med en brast drøm i et miljø, der på daværende tidspunkt ikke var i stand til at samle folk som Kim Boye op og genforme et menneske med en ny identitet.

Den kendsgerning ønskede Kim Boye at ændre på. Pædagoguddannelsen, med speciale indenfor den følelsesmæssige intelligens, blev første skridt på vejen mod en målsætning om at andre kasserede spillere – som ham selv – ikke skulle stå på egne ben i en i forvejen svær tid.

- Mit arbejde med de udsatte unge banede vejen for et comeback til fodboldens elitære miljø. Jeg fik to knægte ind under huden, som senere endte på kontrakt ude i Brøndby.

- Med min egen afsked med fodbolden in mente følte jeg egentlig, at jeg havde et par ubetalte regninger, der skulle betales. Derfor så jeg dette som en kærkommen mulighed for at hjælpe andre kasserede unge til en ny chance i livet.

- DBU bryster sig af at tage højde for det hele menneske, men mit indtryk er egentlig, at det er en smule varm luft. Fodboldkulturen nu til dags bygger på at stå klarest og forrest i billedet. Kan man hugge benene af andre for selv at fremstå højere, så gør man det, siger Kim Boye.

”Heal the boy and a man will appear”

Mentaltræneren tror i stærk kontrast til dette, at bløde og anerkendende værdier er med til at løfte præstationerne hos det enkelte individ.

- Når folk bliver rost og anerkendt, så fungerer det bare. Jeg har ikke ret meget til overs for mennesker, der sidder fast i offerrollen og ikke formår at komme videre, siger Kim Boye.

Selv formåede Kim Boye at træde ud af offerrollen, selvom det var svært at give afkald på en identitet, der havde præget ham i størstedelen af sit liv. Syv operationer skulle der til, før han var klar til at sige stop.

I sin nuværende vigøren i fodboldverdenen, og med sportsfolk generelt, oplever han ofte, at blive kaldt ind som brandslukker i allerede tilspidsede situationer. Den reaktionære indstilling skyldes ifølge Kim Boye en frygt for det uvisse og et benhårdt konkurrencemiljø, hvor kun de stærkeste overlever.

- Som mennesker vil vi gerne have at følelser kan skrives ned på et papir og puttes i en boks, så alle kan forstå det. Det kan man bare ikke. Følelser er magi og noget du ikke kan konkretisere.

- Folk møder mine metoder med en vis form for skepsis, da det ofte er svært at måle på og noget ukonkret for dem. Det er noget følelsespis, mener de rent ud sagt, fortæller Kim Boye, og fortsætter.

- Til dem plejer jeg at sige: ”heal the boy and a man will appear”. Altså, fodboldverdenen er fyldt med så meget testosteron og maskulinitet, at det er til at brække sig over.

- Formår du at tale den lille dreng op og klæde ham ordentlig på, så træder han ud af skyggen og fremstår som en stor og stærk mand med skjold og sværd, det lover jeg dig for, afslutter han.

Tingbjergs redningsmand

Tilbage i Brønshøj havde Michael Winter og spillerne fået en elendig start på 2018. Forårets første otte kampe havde endnu ikke ført til sejr og med en mager høst på blot fem point var holdet placeret under stregen i nedrykningsspillet i landets tredjebedste række.

Kim Boye blev hidkaldt som manden med de rette værktøjer til at låse Brønshøjs sande potentiale op. Mentaltræneren var første gang til stede på stadion til hjemmekampen mod Odder d. 5. maj - en kamp der endte uden mål, 0-0.

I de kommende uger og måneder havde Kim Boye sin faste gang på anlægget i Tingbjerg og efter få iagttagelser ved holdets træningspas foretog han sine første indgreb.

Få, håndgribelige værdier under mottoet ”vilje, fight og væske” skulle bankes ind under huden på de gul- og sortklædte Brønshøj-spillere. Samtidig fik fire udvalgte spillere, heriblandt anfører Jamil Fearrington, til opgave at fokusere på to holdkammerater hver, som via anerkendelse og ros skulle vokse i deres præstationer på banen i løbet af forårets kampe.

- I ledergruppen blev vi instrueret i hvordan man putter mere positiv energi ind i hele holdet. Den energi gav et kæmpe boost og hurtigt gik vi fra svingende resultater til et vinderhold, siger anfører Jamil Fearrington, og tilføjer.

- Trænerstaben havde lagt fundamentet forinden, men Kim kom ind og gav os værktøjerne til at skubbe det hele i den rigtige retning, afslutter han.

I de resterende kampe vendte Brønshøj-spillerne bøtten og sikrede sig overlevelse på sidstedagen med en knusende 5-1 sejr over Greve, der modsat måtte lade livet i de danske divisioner.

Fodbold spilles ikke med fødderne

I bogen ”Den Mentale Kriger” skriver Kim Boye, at 80 procent af succesen ligger i menneskets hjerne. Heri beskriver han hvordan han efter et kæmpe nederlag hev sig selv op ved hårrødderne og vendte den negative spiral til noget positivt.

Situationen var den samme i Brønshøj. Klubben indkasserede i størstedelen af forårets første kampe det første mål og havnede derfor ofte i en situation, hvor de skulle ud og jagte et resultat. Det satte sine spor på spillertruppen – både fysisk, men i den grad også mentalt.

- Kim kom ind i billedet da det var tydeligt at se, at vores spillere og trænerstab var hårdt ramt mentalt. Vi lå aktuelt til at rykke ud af divisionerne og det hæmmede vores præstationer enormt, forklarer Dennis Kjeldsen, ligesom holdets anfører Jamil Fearrington supplerer:

- Det man skal forstå med Kim er, at han har en fantastisk evne til at connecte med folk. Jeg dannede utrolig hurtigt et personligt bånd med ham, hvilket gjorde alle hans inputs troværdige. Med enkelte sætninger har han rykket min mentale tilstedeværelse enormt meget, siger han.

Efter 5-1 sejren over Greve trak de to parter en streg i sandet. Missionen var lykkedes. Arbejdet var færdigt. Brønshøj Boldklub havde sikret sig en ny sæson i det danske divisionssystem og Kim Boye havde lukket munden på kritikerne i sin vennekreds der fortalte ham, at denne opgave var for stor en mundfuld – selv for ham.

Fra sit kontor i Ballerup sidder den mentale kriger tilbage med et skævt smil. En ny sejr for manden, der efter eget udsagn kunne få succes med langt størstedelen af de nuværende hold i Superligaen, hvis blot han fik chancen. Ikke fordi kontoret er fyldt med diverse trænerdiplomer eller fordi han kan udmanøvrere de andre trænere på taktiktavlen, men fordi fodbold ikke kun spilles med fødderne…

Kategorier
phoneenvelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram