Shakhtar og den brasilianske forbindelse

03.09.2018

Da Shakhtar tidligere på sommeren præsenterede Marquinhos Cipriano som ny mand i truppen, blev den 19-årige kantspiller den 29. brasilianer i klubben siden 2004, og efter en årrække med fokus på unge talenter af egen avl ser det igen ud til at den sydamerikanske forbindelse er genetableret.

Her følger historien om hvordan denne bevægelse blev skabt og hvor rentabel en forretning det egentlig har været for Shakhtar at hverve forholdsvis ukendte spillere fra samba-nationen til østblokken.

Selvom Shakhtar først blev alment kendte på den europæiske scene i de senere år strækker klubbens historie sig tilbage til midten af 30’erne, hvor Alexey Stakhanov, en lokal minearbejder, gik forrest i stiftelsen af klubben – dengang under navnet Stakhanovets.

Der skulle dog gå 25 år før klubbens første sølvtøj ramte pokalhylden i klubhuset i form af den såkaldte Sovjet Cup, som man vandt i både 1961 og 1962 - og i mange år led de orangeklædte under især Dynamo Kievs dominans i USSR, der nærmede sig monopolistiske tilstande.

Efter Ukraines selvstændighed kom Shakhtar tættere på klubbens første titel op gennem 90’erne, men forløsningen kom først i starten af det nye årtusinde, da Nevio Scalas tropper endte ét point foran Dynamo Kiev i toppen af tabellen i sæsonen 2001/02. Dengang var holdet bygget op om profiler som Anatoliy Tymoshchuk og Andriy Vorobey, der få år forinden rendte med titlen som Årets Spiller i Ukraine – den første af slagsen i Shakhtars historie.

Lucescu etablerede forbindelsen

Turen mod den hjemlige-og internationale elite tog for alvor fart, da rumænske Mircea Lucescu satte sig i trænersædet i sommeren 2004 – en post, han endte med at besidde i de kommende 12 sæsoner med imponerende otte mesterskabet, seks pokaltitler samt UEFA Cup-triumfen i 2009 til følge.

Lucescu kom til efter to sæsoner i tyrkiske Besiktas, hvor han havde sikret Istanbul-klubben sit første mesterskab i 18 år, men det var dog rumænerens flair og passion for sprog, der endte med at bygge en værdifuld bro til førnævnte meritter samt det forjættede land, Champions League.

Den tidligere rumænske landsholdspiller taler nemlig hele seks sprog flydende, heraf portugisisk, hvilket blevindgangsvinkel til det brasilianske marked, hvor mere end to millioner er registreret som professionelle fodboldspillere, ligesom det var et marked, der på daværende tidspunkt var ukendt territorie for ukrainske klubber og det østlige Europa generelt.

Da Lucescu overtog cheftrænerjobbet huserede Brandao som eneste brasilianer i klubbens angreb, men inden sommeren var omme havde Batista, Matuzalem, Jadson og Elano tilsluttet sig landsmanden, ligesom forsvarsspilleren Leonardo samt den nuværende Manchester City-spiller Fernandinho kom til året efter.

29 brassere har fyldt pengepungen

Alt i alt nåede det brasilianske tælleapparat op på vanvittige 29 mand, der alle nåede at spille i den orange trøje under Lucescus ledelse, og sambaforbindelsen udviklede sig hurtigt til en reel virksomhedsstrategi for Shakhtar-ledelsen – med stor profit til følge.

Gennem de seneste årtier har profiler som Willian, Fernandinho, Douglas Costa, Alex Teixeira og senest Fred-handlen til Manchester United nemlig indbragt ukrainerne i omegnen af halvanden milliard kroner, så man kan roligt tale om ”sneboldeffekten” og at især offensivspillerne fra de noget varmere himmelstrøg har været katalysatoren i klubbens fremdrift både sportsligt og økonomisk siden starten af dette årtusinde.

Det understregede spilleragenten Frank Henouda da også i et interview til futbolgrad.com tilbage i oktober 2015, hvor han ligeledes fremhævede samarbejdet mellem ham og Mircea Lucescu:

- Klubben ville etablere en strategi hvor de målrettet gik efter at kapre unge brasilianere, oftest i aldersgruppen 18-20 år. Her havde Lucescu en vital rolle.

- Hans portugisiske sprogevner gjorde det let for ham at etablere en relation til de brasilianske spillere, og han forstod samtidig, at de ofte havde brug for en tilvænningsperiode inden de kunne levere hundrede procent på banen.

- I starten var det dog svært at overbevise de brasilianske spillere om, at Shakhtar var et skridt frem, og ikke bagud, i deres karriere, og at de havde mulighed for at etablere sig i Europa ved at skinne igennem i Ukraine.

- Man takket være Lucescus visioner og spillestil gjorde han det attraktiv for brasilianerne, der hurtigt købte ind på hans offensive og tekniske tilgang til spillet, siger han til mediet.

Politiske uroligheder bremsede udviklingen

I foråret 2014 udbrød der dog borgerkrig i Ukraine og Shakhtar har lige siden måtte afvikle deres hjemmekampe langt væk fra deres normale fort, Donbass Arena. Urolighederne stoppede for en stund den brasilianske invasion, da især indtægterne på kampdagene blev reduceret betydeligt, ligesom Shakhtar, og de østeuropæiske klubber generelt, begyndte at møde modstand fra de kinesiske marked, der med deres voldsomme økonomi begyndte at opruste og tiltrække spillere fra en endnu uset hylde.

Klubejer Rinat Akhmetov, en 51-årig forretningsmand, der går for at være én af de rigeste personer i Ukraine, ønskede derfor at sadle om og i forsøget på dette lod hans sig inspirere af Roman Abramovich og transferstrategien hos Chelsea.

Englænderne har gennem de seneste år fået en masse opmærksomhed grundet deres antal af udlejede spillere, der, trods megen kritik, har været med til at sikre klubben millioner af kroner i profit på senere spillersalg.

Modellen med at støvsuge landets- og regionernes største talenter med henblik på at udleje dem i håb om en stigning i markedsværdien, mistede Akhmetov dog hurtigt interessen for, og under ledelse af den nuværende træner, portugisiske Paulo Fonseca, synes forbindelsen til det brasilianske marked etableret på ny, mener journalist Manuel Veth.

- Paulo Fonseca har ført traditionerne fra Mircea Lucescu videre og efter klubbens fysiske skifte til Kharkiv-regionen sidste år, er det igen blevet attraktivt og mere sikkert for spillere fra eksempelvis Brasilien at skifte til klubben, siger han.

Manuel Veth er samtidig af den overbevisning, at Shakhtar er i stand til at tage kampen op med især det buldrende kinesiske marked, og at man efter et par stille år igen i fremtiden vil se talentfulde spillere fra sambanationen benytte klubben som et springbræt til de helt store adresser i fodboldeuropa.

Shakhtar har foruden indledningsnævnte Marquinhos Cipriano også sikret sig brasilianerne Junior Moraes, Maycon og Fernando denne sommer.

Klubben vandt i fjor det tredje mesterskab på stribe og deltager for 21. sæson i streg i en europæisk klubturnering dette efterår, når Champions Leagues gruppespil sparkes i gang d. 18. september.

Her er ukrainerne havnet i gruppe F, der også tæller Manchester City, Lyon og Hoffenheim.

Kategorier
phoneenvelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram